Afwerking


Nieten

Nieten (officieel geniet/gebrocheerd) is de eenvoudigste vorm om een aantal vellen aan elkaar vast te maken. Meestal is het omslag dikker dan het binnenwerk. Gebruikt men voor binnenwerk en omslag hetzelfde papier dan spreekt met van selfcover.

Naaien

Kenmerk voor een genaaid boek is dat het uit 1 of meerdere katernen bestaat waarbij elk katern uit meerdere vellen bestaat welke met dun garen aan elkaar vast genaaid zijn. De katernen zijn op hun beurt ook weer aan elkaar genaaid. Deze aan elkaar genaaide katernen noemt men het boekblok.


De katernen zijn voorzien van verspringende strepen, de zgn collationeerblokjes. Hierdoor is makkelijk te controleren of de katernen in de juiste volgorde zitten.


Bij genaaid heeft men 2 varianten:

  1. genaaid/gebrocheerd
  2. genaaid gebonden

Bij de eerste variant is het boekblok aan een soepele omslag vastgelijmd.
Bij de tweede variant is het boekblok met behulp van schutbladen vastgelijmd aan dik (+/- 2 mm.) karton (de platten). Doordat de rug van het boekblok niet vastgeplakt is aan het omslag blijft het boek veel makkelijker openliggen.

Een genaaid gebrocheerd boek


Hetzelfde boek maar nu in genaaid gebonden uitvoering. Het blijft veel beter openliggen.


Genaaid/gebonden

De platten zijn ofwel beplakt met bedrukt papier (met spreekt dan van heel papier) ofwel linnen (heel linnen) vaak voorzien van foliedruk ofwel een combinatie waarbij de rug en een deel van de voor- en achterkant beplakt is met linnen en de rest van de platten met papier (half linnen). De rug kan recht zijn of rond. Genaaid/gebonden is duurder dan genaaid gebrocheerd.
Onderstaand een voorbeeld van een halflinnen gebonden boek. Er is hier rose linnen gebruikt.

Halflinnen

Speciale wijzen van genaaid/gebrocheerd zijn:

  1. cahiersteek
  2. singersteek

Het boekblok is hierbij niet met lijm maar met een touwtje aan de rug vastgemaakt.
De cahiersteek kent u wellicht van de schoolschriften van vroeger, met een touwtje geknoopt in de rug.

Cahiersteek

Singersteek kunt u vergelijken met een grove steek gemaakt met een naaimachine. Deze kan door de rug of enkele millimeters uit de rug aangebracht worden. Onderstaand een voorbeeld van een singersteek door de rug.

Singersteek

Bij singer- en cahiersteek gebruikt men meestal maar één katern.

Garenloos

Bij garenloos gebrocheerd (ook wel simpelweg 'gelijmd' genoemd) wordt het binnenwerk aan het omslag vastgelijmd zonder gebruik van garen zoals bij genaaid. De rug van het binnenwerk wordt opgeruwd (gefreesd) zodat de lijm een beetje in het papier kan trekken waardoor een sterke lijmverbinding ontstaat. Bij machine-coated papier wordt garenloos meestal afgeraden omdat door de strijklaag op het papier de lijmlaag minder goed hecht.

Vouwen

Onderstaand een overzicht van veel voorkomende vouwwijzen:



Stansen


Met een snijmachine kunt u weliswaar dikke stapels snijden maar alleen rechte snedes maken.

Snijmachine

Wilt u andere vormen snijden dan moet u gaan stansen.
Met een zgn. stansvorm kunt u willekeurige vormen uit het papier snijden.
Hierbij is een dunne reep metaal met een scherpe kant in de juiste vorm gebogen en op een stuk hout bevestigd. U kunt ook stansen en rillen tegelijkertijd zodat u uit een stuk papier een kant-en-klaar doosje kunt maken. U hoeft het dan alleen nog maar in elkaar te vouwen. Het nadeel van stansen en rillen is dat je niet een hele stapel tegelijkertijd kunt behandelen maar vel voor vel, het gaat dus in vergelijking met een snijmachine, vrij langzaam.
Hoe gaat het stansen en rillen in zijn werk?
We beginnen met de stansvorm...

Stansvorm

...het drukwerk...

Geboortekaartje

...en de degelpers.

Dit is een hoogdrukpers waarbij met loden letters gedrukt kan worden. Op de plaats waar anders de letters geplaatst worden, wordt nu de stansvorm geplaatst.

Degelpers

Het papier wordt met zuigers opgepakt...

Met zuigers opppakken

Opgepakt

In positie

...tegen de stansvorm aangedrukt...

Geperst tegen stansvorm

...en weer opgepakt.

Weer opgepakt

De witte lijntjes die u in het midden ziet, zijn de contra-vormen voor de rillijnen.
Hier wordt het papier niet doorgesneden maar ingeperst zodat het makkelijker gevouwen kan worden.

Uitleggen

Tot slot de vorm uitbreken...

Uitbreken van de vorm

en er een pyramide van maken.

Pyramide

Rillen


Om dik papier mooi te kunnen vouwen moet het gerild worden. In het bijzonder machine-coated papier heeft vanwege de aangebrachte coating snel de neiging om op de vouw te breken. Wanneer de vouw bedrukt is, zal dit sterker opvallen doordat het witte papier dan zichtbaar wordt.



Bovenstaand een voorbeeld van drukwerk dat niet gerild is. Het gevolg dat het papier op de vouw breekt. Doordat het papier op de vouw bedrukt is, wordt dit extra goed zichtbaar.

Niet gerild Gerild
niet gerild papier gerild papier
Bij het rillen wordt een dunne stalen lat tegen het papier aangedrukt waardoor het papier ingedrukt wordt. Op deze plek kan het papier dan makkelijker gevouwen worden.
Men maakt een onderscheid tussen volrillen en holrillen. Bij de laatste variant wordt een tegenvorm gebruikt, het rilkanaal, wat tot een beter resultaat leidt.

Vol- en holrillen


Bijv. de omslag van een boek wordt altijd ongeveer een centimeter uit de rug gerild zodat het makkelijker opengeslagen kan worden.
U kunt zelf ook op eenvoudige manier rillen door de achterkant van een mes langs een linaal over het papier heen te halen.

Rillen

Wilt u uit kostenoogpunt het papier niet rillen zorg er dan voor dat het papier niet op de vouw bedrukt is. Niet alleen zal het breken van het papier meer opvallen indien de vouw bedrukt is maar ook dringen de bindmiddelen in de inkt het papieroppervlak binnen en maken het broos waardoor er des te meer sprake zal zijn van breken.
Onbedrukt Bedrukt
onbedrukt gevouwen papier bedrukt gevouwen papier