PMS-kleuren


Dit moet in rood...


Helaas een drukker kent vele kleuren rood. Wat hij wil weten is een nummer of eigenlijk een mengverhouding. Hij beschikt namelijk over een aantal standaard kleuren inkt waarmee hij vele honderden kleuren kan maken. De recepten daarvoor staan in de zgn. Pantone kleurenwaaier. Zoekt u een kleur, vraag dan naar deze waaier en zoek de gewenste kleur uit. Bij elke kleur staat vermeld hoe de drukker deze moet mengen. Elke kleurnummer (de zgn. PMS nummers, Pantone Matching System) komt 2x in deze waaier voor, 1 keer afgedrukt op mat papier (de Uncoated versie) en 1x op glad papier (de Coated versie). Tussen beide afdrukken zit een groot verschil. Daarom is het moeilijk om precies vantevoren aan te geven hoe een bepaalde kleur inkt op het door u uitgekozen papier zal uitpakken. Niet alleen de struktuur maar ook de kleur van het papier is hierbij van invloed omdat offset-inkten transparant zijn. Blauwe inkt op geel papier wordt groen. Wilt u witte inkt op zwart papier dan moet het papier een aantal keren door de pers heen om een voldoende dikke inktlaag te krijgen. In zo'n geval wordt meestal wit papier geheel zwart bedrukt waarbij datgene wat wit moet blijven uitgespaard is.
Als voorbeeld nemen we pms374. Deze kleur wordt gemaakt met 3 delen Geel, 1 deel Groen en 12 delen wit.
Deze mengkleuren noemen we ook wel steunkleuren. Omdat de offset-machine hiervoor schoongemaakt moet worden is het gebruik van een kleur altijd duurder dan drukken in zwart.
Voor elke kleur is een aparte offset-plaat en drukgang nodig. Wilt u iets in zwart en 1 kleur gedrukt hebben dan zijn er 2 offset-platen en dus ook 2 modellen nodig. Eén voor de zwarte drukgang en één voor de kleur. Kleurgescheiden modellen noemen we dat.
Stel u wilt uw briefpapier in zwart en 1 kleur gedrukt hebben met daarop een logo. Hiervoor heeft u in bijv. Word een mooi ontwerp gemaakt. Op uw kleurenprinter geeft dit een heel fraai resultaat. Met uw bestand en printvoorbeeld gaat u trots naar de drukker. Kant-en-klaar aangeleverd, denkt u...
Helaas, de drukker moet van uw Word-bestand 2 platen maken: één met daarop alles wat in zwart moet komen en één voor hetgeen in kleur moet komen. Maar het is met Word niet mogelijk om kleurgescheiden afdrukken te maken, zodat uw ontwerp opnieuw gemaakt moet worden in een echt DTP-pakket. Het logo, dat ook in zwart en 1 kleur afgedrukt moet worden, kan voor extra problemen zorgen. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n logo kleurscheidingen te maken. Jammer van alle moeite. Wilt u zelf iets ontwerpen in een DTP of tekenpakket, vraag dan aan uw drukker welke pakketten hij ondersteunt. Houd er rekening mee dat als de drukker veel aan uw ontwerp moet wijzigen om het kleurgescheiden uit te draaien hier een prijskaartje aan hangt van minimaal 40,00 euro per uur (exclusief BTW)!

Bij het drukken in full-color wordt het verhaal iets anders. Elke kleur wordt dan opgebouwd uit de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Black. De kleuren zien er dan wel iets anders uit, zoals u hiernaast kunt zien. Links staat de opgebouwde kleur en rechts de mengkleur. We hebben het dan ook over proceskleuren en niet over steunkleuren. De drukker heeft hier een aparte kleurenwaaier voor zodat u kunt zien hoe de kleur gaat worden wanneer deze in CMYK opgebouwd wordt. Wilt u de kleur niet CMYK opgebouwd hebben maar de 'echte' kleur dan is er een extra drukgang nodig met de bijbehorende kosten.
Als voorbeeld nemen we weer pms374 deze wordt gemaakt met in de Cyaan plaat een dekking van 23,5%, in de Yellow plaat 60% en in de Magenta en de Black plaat wordt deze kleur niet gedrukt.